ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ…(πρώτο μέρος)

 
ΙΝΔΟΙΣΜΟΣ
Ο Ινδοισμός γεννήθηκε και σχηματοποιήθηκε σταδιακά από το 4000 π.Χ.Είναι η κυρίαρχη θρησκεία της Ινδίας και του Νεπάλ.Οι ινδοιστές υπολογίζονται σε 750 εκατομμύρια περίπου.Αντίθετα από τις άλλες θρησκείες δεν έχει συγκεκριμένο ιδρυτή,συγκεκριμενο θεολογικό σύστημα,ξεκάθαρη θρησκευτική οργάνωση.Κυριότεροι θεοί είναι ο Βράχμα,ο δημιουργός του κόσμου,ο Βισνού,ο συντηρητης του κόσμου και ο Σίβα, ο καταστροφέας αλλά και ρυθμιστής της ζωής και του θανάτου στον κόσμο.Και οι τρεις μαζί αποτελούν την Τριμούρτι και πολλές φορές παριστάνονται μαζί σε μια τρίμορφη θεότητα.
Τα βασικά πιστεύω: το σύμπλεγμα κάρμα-σαμσάρα και μόξα. Σύμφωνα με αυτή την αντίληψη ο άνθρωπος εμπλέκεται στον αέναο κύκλο της σαμσάρα,δλδ στις συνεχείς γεννήσεις και θανάτους του,που του επιβάλλει ο νόμος του κάρμα δλδ ο νόμος της ανταποδόσεως που προκαλούν τα ίδια του τα έργα.Το ύψιστο ιδεώδες είναι η μόξα δλδ η απολύτρωση από τον κύκλο των συνεχών μετενσαρκώσεων.
Οι κάστες:παρ’ότι το ινδικό κράτος τις κατήργησε με νόμο το 1949 ακόμη και σήμερα είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος.Οι κάστες είναι 4 κοινωνικές ομάδες:1) οι ιερείς, 2)οι πολεμιστές αι ευγενεις, 3) οι έμποροι και γεωργοί, 4)και οι σούντρας(οι τεχνίτες και εργάτες).Η μετακίνηση απο τη μια κάστα στην άλλη απαγορεύεται
το σημάδι στο πρόσωπο: χαρακτηριστικό ενός πιστού ιδοιστή.Θεωρείται σύμβολο ευσέβειας,συμβολίζει το τρίτο μάτι αυτό που βλέπει προς το εσωτερικό του ανθρώπου και προς τον Θεό.
Ιεροί τόποι:Μπαντρινάθ στα Ιμαλάια,Ραμεσβαράμ στα νότια,η Ντβάρκα στα δυτικά παράλια, το Πούρι κι το Βαρανάσι
Ιερά κείμενα:η Μαχαμπαράτα,οι τέσσερις βέδες,οι Ουπανισάδες κ.α
 
Ιστοσελίδες:www.hindu.org, http://www.hindunet.org, http://www.hinduismtoday.com
 
 
 
 
 
 
 
 ΚΟΜΦΟΥΚΙΣΜΟΣ
Ο Κομφουκισμός είναι ένα ευρύτερο σύστημα θρησκευτικών,φιλοσοφικών και ηθικων διδασκαλιών.Πήρε το όνομα του από τον ιδρυτή του Κομφούκιο.Σκοπός του δεν ήταν η ίδρυση μιας νέας θρησκείας αλλά η ηθική και πολιτική ερμηνεία της παραδοσιακής κινεζικής διδασκαλίας.
Η διδασκαλία του Κομφουκισμού έχει ως βάση το τρίπτυχο Ουρανός-γη-άνθρωπος.Η συμπεριφορά του ανθρώπου καθορίζεται από δύο έννοιες:από το Τάο,το οποίο είναι ο δρόμος της αρετής και συνάμα ο αιώνιος κοσμικός νόμος, και το τζ’εν το οποίο είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.Κύριο μέληματου ανθώπου πρέπει να είναι η ηθική συμπεριφορα του και η ορθή κρατική διακυβέρνηση και μετά η θρησκεία.Η διδασκαλία του έχει εμφανή πολιτική και κοινωνική διασταση.
Σημαντικά βιβλία:χωριζονται σε 2 ομάδες:α) τα λεγόμενα "Πέντε κανονικά βιβλία" και β) Τα "Τέσσερα κλασσικά"
Κυριότερα μνημεία:ο μεγαλοπρεπής ναός του Κομφόου στο Πεκίνο και ο ναός Τσού-ου φου στη γενέτειρα του.
 
Ιστοσελίδες:www.knowdeep.org/confucianism, www.wikipedia.org/wiki/Confucianism
 
 
 
 
 
 ΤΑΟΙΣΜΟΣ
Ο Ταοισμός ξεκίνησε σαν ένα φιλοσοφικό σύστημα και με το πέρασμα του χρόνου μετατράπηκε σε θρησκεία.Ιδρυτής του θεωρείται ο Λάο-Τσε.Βασική αρχή είναι το Τάο που σημαίνει μονοπάτι,οδός.Είναι μια δύναμη που περιλαμβάνει όλο τον κόσμο και ρυθμίζει όλες τις φυσικές διεργασίες ισσοροπώντας το σύμπαν.Οι ταοιστές δεν πιστεύουν σε κάποιον προσωποποιημενο θεό.Ο τελικός και υπέρτατος στόχος τους είναι η ένωση με το Τάο.
Σύμβολο του ταοισμού είναι το Γιν-γιανγκ που συμβολίζει την ισσοροπία και αρμονία των αντιθέτων.Το Γιν είναι η σκοτεινή πλευρά και το γιανγκ η φωτεινή.Οταν και τα δυο είναι παρόντα υπάρχει αρμονία.Επειδή όμως στον κόσμο τίποτα δεν είνα απόλυτα φωτεινό η απόλυτα σκοτεινό υπάρχει ο μικρότερος αντίθετος κύκλος στο αντίστοιχο τμήμα του συμβόλου.
Ιερά κείμενα:το Ταο-Τε-Κινγκ(το βιβλίο της Οδού και της Αρετής) που γράφτηκε από τον Λάο Τσε και περιγράφει τη φύση της ζωής και τον τρόπο για την επίτευξη της ειρήνης και το Τσουανγκ-Τσου που περιέχει συμπληρωματικές διδασκαλίες για τα ίδια θεματα
Οι ταοιστες υπολογίζονται σε περίπου 20 εκατομμύρια και ζουν κυρίως στην Ταιβάν.
 
 
 
ΠΗΓΗ:Θρησκειες της ανατολής(Μητκίδης,Γαιτάνος,Καραδέδος,Ρόσιος,Αναστασίου)
εκδόσεις Κορνηλία Σφακιανακη
 
 
Στο δευτερο μέρος:Βουδισμός και Ισλάμ
Advertisements

2 Σχόλια (+add yours?)

 1. PENNY
  Οκτ. 05, 2008 @ 10:38:17

  Γεωργια μου εμεις στη σχολη ινδοισμο το μαθαμε! απλα εχει επικρατησει να το λενε ινδουισμο!

  Απάντηση

 2. ΓΕΩΡΓΙΑ
  Οκτ. 05, 2008 @ 10:32:28

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ…
  μια μικρη διορθωση …ειναι Ινδουισμος και οχι Ινδοισμος

  Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: